Semináře Auto*matu k mobilitě v roce 2017

Auto*mat pořádá v roce 2017 každý měsíc odborný seminář k málo probádaným tématům pražské dopravy – cyklistické i jiné. K prezentacím jsou pozváni experti z městských institucí či nezávislí odborníci. Semináře jsou určeny pro vážné zájemce o udržitelnou dopravu, projektanty cykloopatření, místní politiky, úředníky i zainteresovanou veřejnost.

Semináře se konají pravidelně každé poslední úterý v měsíci od 17 hodin. Pokud nebude určeno jinak, tak v kanceláři Auto*matu, Bořivojova 108. Předpokládaný program je na 1,5 – 2 hodiny. K jednotlivým tématům budou hovořit přizvaní experti. Po skončení semináře se předpokládá neformální pokračování v některém z blízkých podniků.

Kromě seminářů chystáme pro Cyklisty sobě také sezónní sobotní vyjížďky po nových realizacích, problémových místech a připravovaných akcích, pokud možno s účastí zástupců městských institucí. Termíny budou závislé na časových možnostech pozvaných.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Anotace nejbližších seminářů:

21.1.
Pražské realizace cyklo v letech 2016 a 2017

Lednový seminář již proběhl. Shrnutí realizací cyklo v roce 2016 prezentoval stálý host cyklokomise Marek Bělor. Nástin akcí pro rok 2017 prezentoval zástupce bezmotorového oddělení Technické správy komunikací Standa Pfeifer.

28.2.
Co potřebuje městský hráč vědět o rekonstrukcích tramvajových tratí
.

S hlavním příspěvkem vystoupí Ing. Miroslav Penc, Ph.D. z pražského Dopravního podniku. Tématy i k následné k diskusi budou podmínky pro tramvajové trati, hlukové normy, povrchy, požadavky na tramvajové trati z pohledu DPP, požadavky na zastávky, spolupráce při obnově tramvajových tratí a komplexních rekonstrukcích ulic a další aspekty výstavby a obnovy tramvajových tratí. Seminář je vhodný pro insidery přicházejícími s rekonstrukcemi tramvajových tratí do kontaktu a pro místní politiky, kteří mají zájem o výstavbu nových tramvajových tratí, nebo přijímají již plánovanou výstavbu s odstupem.

28.3.
Aktualizace Technických podmínek cyklo (TP 179)
.

Technické podmínky 179 jsou hlavním doporučujícím vodítkem pro dobrý návrh cyklotras. Na jaře 2017 bude schválena jejich aktualizace, která by měla výrazně usnadnit zřizování kvalitních cykloopatření, včetně například vyjasnění pravidel pro zřizování cykloobousměrek. TP 179 představí autor aktualizace, Ing. Arch. Tomáš Cach. Seminář je vhodný zejména pro projektanty a specialisty vyjadřující se k projektům cykloopatření.

25.4.
Generely bezmotorové dopravy v Praze a jejich naplňování

Jaký je stav generelů bezmotorové dopravy v Praze a jak s nimi pracují městské části? Jak funguje celoměstský cyklistický generel (celoměstský systém cyklotras)? Jak by měla vypadat jeho aktualizace? Pro seminář byli osloveni pracovníci patřičného oddělení Institutu plánování a rozvoje a autoři generelů cyklistické dopravy na městských částech. Seminář je vhodný pro místní politiky a zájemce o rozvoj cyklodopravy.


Další semináře proběhnou ve dnech 30.5., 27.6., 26.9., 24.10., 28.11. a 19.12. (poslední úterý před Vánoci). Pro tyto semináře domlouváme předběžně následující témata (ne nutně v tomto pořadí):

Požadavky a potřeby cyklistů v provozu

Institucionální podpora cyklistické dopravy v Praze

Cykloopatření v signalizovaných křižovatkách

Kola vs. MHD: Jak si to při rekonstrukcích vzájemně nekazit

Témata mimo cyklo

Základní škola udržitelné mobility

Doprava v konceptu Metropolitního plánu

 

Stránky podporuje Hlavní město Praha v rámci projektu “Cyklisté Praze.”


Blog Cyklisté sobě byl v rámci projektu Podpora udržitelného rozvoje skrze komunitní spolupráci podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů www.fondnno.cz a www.eeagrants.cz.

Další z rubriky

Web cyklistesobe.cz bude končit :)

Stránky cyklistesobe.cz jsou od prosince 2023 postupně nahrazovány:Novým systémem pro sledování podnětů spolkem AutoMat.Formulářem pro vkládání podnětů spolku AutoMat. Se zprovozněním nového systému Cyklisté sobě,..více

Akce pro zájemce o městskou cyklistiku v červnu až prosinci :)

02. 06. - Platforma, akce
Po hektickém období řešícím dění kolem Prahy 1 a díky projektu Ministerstva životního prostředí doplňuji pozvánky na několik akcí, které byste neměli minout: 19. června..více

Kalendář Cyklisté sobě pro rok 2018 :)

15. 02. - Platforma, akce
Stejně jako vloni, i letos bych vás chtěl pozvat na pravidelná setkání Cyklisté sobě. Lednové setkání jsem nesezval z důvodu finišování kolem připomínek k Praze..více

Cyklisté sobě odesílají podněty na Změňte.to :)

15. 01. - Platforma, akce
Konečně se nám povedlo dostat do CS možnost zaslání podnětu přímo na úřad. Konkrétně přes celoměstskou službu Zmente.to . Naše rozhraní je zatím ve zkušebním..více

Setkání cyklisté sobě v úterý 26. 9. a další pozvánky :)

Zvu vás na pravidelné setkání Cyklisté sobě, které proběhne po prázdninové pauze v úterý 26. září od 17 hodin. V kanceláři Auto*Matu, naposledy na adrese Bořivojova 108...více

Cykloaktuality z Horních Počernic :)

Aktuální cyklodění v Horních Počernicích lze nalézt na stránkách  http://www.pocernice.cz/obcan/doprava/cyklo/.

Nové podněty

    Whoooaaaaa, tak pan Json nechodi do práce!
    webdesign by 2046