Prázdninové aktivity

Jakkoliv jsou prázdniny dobou dovolených a aktivita místních skupin Cyklisté sobě není zrovna maximální, i tak se přes prázdniny na některých městských částech děly pozitivní věci.

Stále platí, že máte-li zájem o zlepšování podmínek pro jízdu na kole na své městské části, máte šanci. Vy šťastnější můžete zkontaktovat již existující skupiny. Tam, kde skupiny zatím nevznikly, můžete napsat na mail redakce@blog.cyklistesobe.cz. Sbíráme kontakty a ve chvíli, kdy se sejde více zájemců (například tři), se snažíme dát je dohromady.

Skupina pro Prahu 14 má vlastní web, na kterém jim můžete nechat vzkaz.


Jednání na Praze 14 a 20

Petr Křemen navštívil radnici Prahy 20. Realizoval dvě schůzky se starostkou, během kterých s ní vedl poměrně příjemnou debatu a předal dokument shrnující největší problémy cyklistiky v Horních Počernicích, spolu s návrhem na některá řešení. Jaký bude mít efekt, se zatím nedá odhadnout, Další schůzka je v plánu na září, říjen.

Ještě v červnu proběhla schůzka celé skupiny se starostou Prahy 14, a to s velmi pozitivním výsledkem. Městská část zahrnující Černý Most a Kyje se sama chystá zřídit cyklokoordinátora, jen hledá vhodnou osobu. Mluvilo se i o možnosti využít místní noviny pro osvětu. Skupina se snaží nabalit na sebe co nejvíce místních lidí.

Příští týden se sejdeme s Mojmírem ohledně jeho iniciativy na Praze 14, pak dáme vědět. Domluvíme i detaily ohledně webu.

Stránka skupiny na Prahou na kole, vlastní web. Kontaktní e-mail: mojmir.kopecny@seznam.cz .

Skupina má vlastní web a nabízí ostatním možnost zřídit na jejich portálu vlastní komunitu (sdílení dokumentu, webové stránky, atp.).

Praha 4 se konsoliduje

Skupina na Praze 4 nevznikla z úvodních schůzek a poprvé se sešla až po mailové dohodě 17. června. Na schůzce se seznámili došlí členové. Zjistilo se, že jakkoliv je pokrytí bydlišť v podstatě celý jihovýchod Prahy, bude účelné zabývat se společnou zónou, kterou je Praha 4 — a v ní nejočividnějšími problémy: přerušení na cyklostezce A2 a problémy s rekonstrukcí uličního prostoru před bazénem v Podolí, kde byly zrušeny dosavadní stojany.

V červenci jsme poslali první dopis na radnici Prahy 4. Starosta v odpovědi navrhl osobní schůzku, vzhledem k dovoleným k ní ale dojde zřejmě až v září.

Praha 6 se sejde 27. srpna

Skupina na Praze 6 je silná: má devět členů, někteří jsou velmi aktivní, jiní volně přidružení ochotní pomoci. Vznikla tabulka „přání“ na zlepšení podmínek pro cyklisty na Praze 6. Nyní by potřebují prodiskutovat, jakým způsobem a s čím se případně na radnici obrátit. Schůzka skupiny k osobnímu zkontaktování a probrání dalšího postupu byla vzhledem k dovoleným posunuta až na 27. srpna.

V tabulce bylo posbíráno celkem přes dvacet návrhů k řešení. Jako nejžhavější téma se jeví prostupnost centrálních Dejvic, zejména zobousměrnění Dejvické ulice a bezepčnější řešení v ulici ČS. Armády.

Stránka skupiny na Prahou na kole, Kontakt: Jiří Motýl (cyklistesobe.p6@gmail.com).

Skupina na Praze 6 shromažďuje návrhy


Praha 5 udělala projížďku po problémech

Skupina na Praze 5 udělala počátkem července projížďku po problémových místech Prahy 5 a dohodli další postup formou sofistikovaného dopisového nátlaku. Na projížďce za přítomnosti části redakce Prahou na kole jsme si ověřili, že společná projížďka po problémech městské části je výborná věc. Pobavíte se o problémech a jejich řešeních přímo na místě, a skupina se více konsoliduje.

Následně byl odeslán dopis s dotazy na vybraná problémová místa. Skupina se chystá zabývat také nevyřešeným úsekem příjezdové trasy z parku na Praze 13 do Prokopského údolí a možností legalizace průjezdu po tramvajové estakádě na sídliště Barrandov.

Kontakt: Karin Řehák (karinrehak@centrum.cz).

Ze společné projížďky.


Analytická skupinka připravuje tajné bomby

Analytická skupinka pracuje usilovně na prozatím nezveřejněných výstupech, které v pražských podmínkách vyhodnotí zejména náklady na automobilovou dopravu. První čísla jsou již připravena a buďte si jisti, že jejich zveřejnění způsobí řadě lidí bolení hlavy…

Zajímají li vás analýzy, externality, náklady na dopravu, její ekonomické dopady a podobně, připojte se k této skupině (pište na adresu hrabosh@seznam.cz ).

Prahou na kole zlepšuje podklady pro práci

Prahou na kole zatím zlepšuje podklady pro práci skupin Cyklisté sobě. Skupiny mají už nyní k dispozici manuály shrnující možné aktivity a doporučení pro zlepšování infrastruktury. Upravili jsme vzhled mapy návrhů na zlepšení podmínek pro cyklisty, aby bylo jednoznačné, co jsou návrhy, a co již bylo vyřešeno. Mapa také obsahuje řadu dalších nových návrhů: doplnili jsme větší část návrhů na zlepšení povrchu a objevuje se řada návrhů na zřízení cyklostojanů.

V nejbližších týdnech se chystáme rozšířit funkčnost mapy i webu tak, aby skupinám Cyklisté sobě usnadňovaly práci a prezentaci svých výsledků.

Mapa cykloopatření má nyní barevně odlišené návrhy (červeně), vyřešené problémy (zeleně) a gerily (fialově). Návrhy převažují, ale časem se to třeba zlepší.


Chcete pomoct?

Trápí-li vás při jízdě na kole nějaký problém, který si žádá dlouhodobé řešení, oslovte existující skupiny (centrum, Praha 10, Karlín, Praha 7, viz kontakty v tabulce zde).

Jestli je problém tam, kde místní skupina není, pište na mail redakce@blog.cyklistesobe.cz, zkontaktujeme vás, nebo aspoň návrh po posouzení zařadíme do mapy návrhů na zlepšení.

A ovšem, stále platí, že problémy můžete řešit i sami – naše návody jsou vám k dispozici:

 

Stránky podporuje Hlavní město Praha v rámci projektu “Cyklisté Praze.”


Blog Cyklisté sobě byl v rámci projektu Podpora udržitelného rozvoje skrze komunitní spolupráci podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů www.fondnno.cz a www.eeagrants.cz.

Další z rubriky

O nové žalobě ohledně Karlína podrobněji :)

Spolek Auto*Mat se před několika dny účastnil podání dalšího návrhu na zrušení opatření obecné povahy (správní žaloby) „řešící“ cykloobousměrky v Karlíně. Stručně se o tom zmiňuje..více

Fotoreport z Vinohradské :)

Rekonstrukci Vinohradské se věnuji ze své pozice v Auto*Matu dlouhodobě. Již v roce 2015 jsem za spolek Auto*Mat podával připomínky ke koncepční studii, kterou tehdy..více

Podněty Cyklisté sobě předané městským částem Praha 1 – 6 :)

V březnu a červnu 2017 jsem poslal na městské části Praha 1 – 6 celkem zhruba 70 podnětů z databáze Cyklisté sobě. Podrobnosti k zaslaným..více

Cykloaktuality z Horních Počernic :)

Aktuální cyklodění v Horních Počernicích lze nalézt na stránkách  http://www.pocernice.cz/obcan/doprava/cyklo/.

Praha 1 chce zakázat jízdu na kole v pěších zónách v centru :)

Prohlásil to náměstek pro dopravu Richard Bureš na Facebooku v této diskusi. Důvodem jsou údajně „zvlčilé“ turistické agentury, které po zákazu segwayí přešly na elektrické..více

Připomínku proti rušení cykloobousměrek v Karlíně lze podat jen do 9.2. Auto*mat radí, jak na to. :)

Vzor pro formálně správné podání připomínky a koncept připomínky Auto*matu najdete v tomto veřejně přístupném google docu.

Nové podněty

    Whoooaaaaa, tak pan Json nechodi do práce!
    webdesign by 2046