Otevíráme blog Cyklisté sobě

Jsou tomu téměř dva roky od slavného „požáru pražské cyklokomise.“ Rezignace sedmi externích členů Komise Rady hlavního města Prahy pro cyklistickou dopravu stojí za připomenutí v době, kdy se připravuje složení cyklokomise nové – nechme toto téma ale prozatím spát. Tehdejší kolektivní rezignace totiž nepřímo vedla k následnému setkání několika desítek lidí z pražských městských částí a iniciaci platformy Cyklisté Sobě na konci roku 2013. Platforma dnes sdružuje více než čtyři stovky lidí, kteří zadali přes šest stovek podnětů na řešení, a eviduje již desítky problémů vyřešených.

Téměř dva roky již sledujeme dění kolem této iniciativy na webu Prahou na kole. V rozsáhlém obsahu webu se ale aktivita iniciativy dosti ztrácí: je čas na vyčlenění zvláštní stránky, která by aktivitu iniciativy Cyklisté sobě řádně zviditelnila a dala prostor všem, kdo se na zlepšování podmínek pro jízdu na kole podílejí. Platforma Cyklisté sobě je skvělá na řešení podnětů a problémových míst, nenabízí ale dostatečnou prezentaci směrem ven. Nový blog Cyklisté sobě tuto mezeru vyplňuje.

Zveme proto vás všechny, kdo děláte něco pro to, aby se na kole jezdilo lépe — a to nejen v Praze, ale i ve všech městech a místech Čestké republiky — dejte zde o sobě vědět.

vk-u-ceskych-lodenic

Úklid cyklostezky A2 v ulici U Českých loděnic byl jednou ze dvou velkých akcí iniciativy Cyklisté sobě v roce 2014.

 

Nabídka pro nové skupiny i zavedené iniciativy

Blog Cyklisté sobě je rozšířením elektronické platformy Cyklisté sobě a má ambice stát se základním informačním kanálem aktivit iniciativy. Dává prostor k vyjádření všem místním skupinám a lidem aktivním na platformě Cyklisté sobě. Na blogu Cyklisté sobě zřídíme účet každému, kdo má účet na platformě Cyklisté sobě a je aktivní v nějaké místní skupině. Protože prostor pro vlastní stránky na platformě není příliš rozsáhlý, nabízí blog Cyklisté sobě také místo pro vlastní stránky místních skupin – díky možnosti zakládat podstránky v prakticky neomezeném rozsahu.

Zavedené cyklistické iniciativy, které již mají vlastní kanály, se zde mohou pochlubit úspěchy a odkázovat na své weby a články. Rádi zde prolinkujeme na stávající iniciativy (zájemci o výměnu odkazu, pište prosím na adresu vratislav.filler@auto-mat.cz).

Součástí nabídky pro publikování na blogu Cyklisté sobe je informování o došlých příspěvcích v infoboxu na webu Prahou na kole a na Facebooku PNK. Zajímavější obsah z Prahy budou stránky Prahou na kole přetiskovat formou článků. O zásadních věcech bude informovat iniciativa Auto*Mat a to i formou tiskových zpráv.

Na stránkách blogu najdete základní podpůrné materiály pro vedení kampaní zlepšujících podmínky pro jízdu na kole. Je zde manuál platformy Cyklisté sobě obsahující základní informace a postupy při používání webu Cyklisté sobě, stránka tipů pro aktivity místních skupin, návod, kam (především v Praze) psát pro vyřešení malých věcí a rozcestník externích podkladů pro řešení problémových míst mimo tento blog.

Neumíte napsat blog? Uděláme to za vás!

Pro založení účtu na psaní blogu nebo zřízení stránky kontaktujte administraci blogu na adrese vratislav.filler@auto-mat.cz . Pomůžeme vám se založením účtu a základními tipy na psaní blogu v našem redakčním systému.

Necítíte-li se na psaní článků přímo v redakčním systému, nevadí: napište nám mailem o tom, co chcete na blog dát (stačí i pár fotek a vět). Náš editor z toho článek udělá.

Jste-li v místní skupině, zvažte, zda vám vyhovuje dosavadní stránka v rámci platformy (zpravidla jen s kontakty), nebo chcete mít obsáhlejší trvalý obsah (třeba postupně odkazovat na vaše aktivity v tisku, apod.). V takovém případě vám založíme stránku podobnou těm, které už zde některé místní skupiny mají.

Máte-li vlastní webové stránky nebo informační kanál a začali jste platformu Cyklisté sobě používat pro řešení problémových míst, pošlete nám prosím odkaz. Po dohodě vám založíme stránku s odkazem na váš vlastní web.

Píšete-li podobné příspěvky jinam, rádi budeme přijímat odkazy, které zde také opublikujeme.

Základní návod, jak používat zdejší redakční systém, najdete zde.

Vylepšení budou následovat

Aktuální podoba blogu není konečná. Chceme více provázat blog a web Cyklisté sobě tím, že v pravém panelu nabídneme výpis nejnovějších podnětů a seznam stránek místních skupin (je to potřeba ještě naprogramovat). Obdobně chceme časem nabídnout zobrazení podnětů Cyklisté sobě v cyklomapě Prahou na kole.

Jako administrátor blogu vám přeji, ať je nový blog nástrojem, který vám pomůže dát systematicky vědět o tom, co pro zlepšování podmínek pro jízdu na kole děláte. Cokoliv zde chcete zlepšit, pište na adresu vratislav.filler@auto-mat.cz.

Důležitá poznámka: Debaty k aktivitám skupin Cyklisté sobě a problémovým místům by měly probíhat na webu Cyklisté sobě a ne zde. Proto jsou komentáře standardně nastavené jako vypnuté. U tohoto příspěvku činím výjimku proto, aby bylo možné probrat zde možnosti blogu.

 

Stránky podporuje Hlavní město Praha v rámci projektu “Cyklisté Praze.”


Blog Cyklisté sobě byl v rámci projektu Podpora udržitelného rozvoje skrze komunitní spolupráci podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů www.fondnno.cz a www.eeagrants.cz.

Další z rubriky

Web cyklistesobe.cz bude končit :)

Stránky cyklistesobe.cz jsou od prosince 2023 postupně nahrazovány:Novým systémem pro sledování podnětů spolkem AutoMat.Formulářem pro vkládání podnětů spolku AutoMat. Se zprovozněním nového systému Cyklisté sobě,..více

Podzimní setkání Cyklisté sobě: cykloobousměrky, VHD a mapaton :)

09. 10. - Oznámení
Po hektickém září nastává poněkud klidnější čas a mohu vás tak pozvat na podzimní setkání Cyklisté sobě. Jako vždy v úterý ke konci měsíce od..více

Setkání cyklisté sobě v úterý 26. 9. a další pozvánky :)

Zvu vás na pravidelné setkání Cyklisté sobě, které proběhne po prázdninové pauze v úterý 26. září od 17 hodin. V kanceláři Auto*Matu, naposledy na adrese Bořivojova 108...více

Cykloaktuality z Horních Počernic :)

Aktuální cyklodění v Horních Počernicích lze nalézt na stránkách  http://www.pocernice.cz/obcan/doprava/cyklo/.

Prostříhání stezky a zřízení nájezdů na obrubník (Kbelská) :)

Minulou sobotu byl po nějakém čase opět v Praze kousek od kbelského letiště spatřen neobvyklý jev. Asi 10 neuniformovaných pracovníků s bicykly a nářadím se..více

Zveme vás na cyklovýlet Počernicemi a nejbližším okolím :)

05. 05. - Oznámení
V sobotu 16. května vás ve spolupráci s úřadem MČ Horní Počernice zveme na cyklovýlet do našeho okolí. Sejdeme se v 9:30 u počernického nejvýchodnějšího hřbitova na..více

Nové podněty

    Whoooaaaaa, tak pan Json nechodi do práce!
    webdesign by 2046